Kozmetikai kisokos laikusoknak

Bőrtípusok

Olajos seborrhoea: Fényesen csillogó a bőr, zsíros olajos tapintású, mivel a faggyúban az olajsav és a szabad zsírsav kerül túlsúlyba. A faggyúmirigyek kivezető pórusai tágak, fekete fejű komedókkal teli. Könnyen ürül, állománya lágy, olajszerű. A bőrfelszínt bevonó faggyúréteg gátolja a bőrlégzést. A fokozott faggyútermelés mellett, fokozott elszarusodási folyamattal is találkozhatunk, ami által a szőrtüszők kivezető nyílása beszűkül, könnyen elzáródik. A faggyú nehezebben tud kiürülni, így pattanások keletkeznek.

Kezelésének célja: külsőleg is, belsőleg is a faggyútermelést, szaruképzést normalizálni kell, illetve biztosítanunk kell az állandó folyamatos bőrlégzést.

Korpás seborrhoea: Szürke, fénytelen, fakó színű, dörzsölésre felfénylik, korpázóan hámlik. Pórusai tágak, fekete-fehér fejű komedók találhatók benne. Mivel a faggyú összetétele, mennyisége és minősége megváltozik, ezért az elszarusodási folyamatok fokozottá vállnak. Ezen a bőrtípuson előfordulnak gyulladt folyamatok, amit normál körülmények között, a bőrfelszínen található inaktív baktériumok indíthatnak el.

Kezelésének célja: külsőleg is, belsőleg is a faggyú és szarutermelés csökkentése, a bőrlégzés biztosítása, a bőr víztartalmának növelése.

Zsírhiányos bőr: Alipikus bőr esetén a faggyútermelés a normálisnál kisebb.  A bőr nem képes a vízvesztés megakadályozására, a szarusejtek zsugorodni kezdenek, a bőrfelszínen finom púderszerű hámlás figyelhető meg. Kialakulásának okai lehetnek: Belső: anyagcserezavar, hormonzavar (csökkent pajzsmirigyműködés, csökkent androgén termelés, fokozott ösztrogéntermelés, fogamzásgátló tabletta) Külső: nem megfelelő bőrápolás, alkoholos készítmények, fertőtlenítő szerek gyakori használata, foglalkozási ártalom. (tanár, varrónő) Örökölhető!

Kezelés célja: a hiányzó zsír és vitaminok pótlása, hidratálás

Mérsékelten zsírhiányos felszíni vízhiányos bőr: Matt fényű, pórusai zártak, púder szerűen hámló, érdes durva tapintású. mivel nem megfelelő a hidratáltsága, az időjárás változásaira, (hűvös, szeles idő) illetve kozmetikumok használatakor, változhat.

Kezelésének célja: a bőr hiányzó zsíranyag pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása, vízhiány pótlása, hámképzés normalizálása, fényvédelem.

Fokozottan zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőr: Zárt pórusú a csökkent faggyú és szarutermelés miatt. Érdes durva tapintású púder szerűen hámlik. Nem megfelelő a hidratáltsága. Érintésre gyorsan kipirul, gyulladásra hajlamos, fájó bőr. Az időjárás viszontagságait, szappant, vizet, nehezen tűri.

Kezelésének célja: a bőr hiányzó zsíranyag pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása, vízhiány pótlása, hámképzés normalizálása, fényvédelem.

Felszíni vízhiányos bőr: Csak a hámréteg vízhiányáról beszélünk. Üde színű, zárt pórusú. Kialakulásának okai: Belső: Korai hormonkészítmények használata, életvitel. Külső: Zárt helyiség, piszkos levegő, erős napfény, dohányzás, szolárium, helytelen kozmetikumok használata, szélsőséges időjárás.

Kezelésének célja: az elhalt szaruréteg eltávolítása, a pórusok kitisztítása, hidratálás

Mélyrétegű vízhiányos bőr: A dehidratált bőr sejtjei és rostjai kevesebb vizet tartalmaznak a normálisnál. Nem megfelelő kozmetikumok használata (vízelvonó készítmények) munkahelyi ártalom (légkondicionáló), erős napfény, szolárium, cigaretta.

Kezelésének célja: Izomtónus javítása, anyagcsere élénkítése, a bőr víztartalmának fokozása, öregedési folyamatok lassítása, fényvédelem.

Túlzott víztartalmú bőr: A hiperhidratált bőr sejtjei és rostjai több vizet tartalmaznak a normálisnál. Duzzadt, feszes tapintású, ha benyomjuk a bőrt, nyomot hagyunk rajta. Bőrtípustól független, színe fénye változó. Kialakulásának okai: Belső: Emésztőrendszer betegsége, hormonzavar (klimax). Hiperhidratált bőrrel kozmetikus nem foglalkozhat, kivétel terhesség esetén a kezelő orvos tudtával.

Kezelés célja: A terhesség alatti fokozott ödéma megszüntetése, az alap bőrtípus kezelése.

Kombinált bőrök kezelése: A bőr anatómiai jellegzetességéből adódóan, a bőrtípusok igen gyakran kombinálódnak egymással. Az arc középső részén a pórusok tágabbak, a faggyútermelés fokozottabb, a hidratáció is területenként változhat, sőt zsírhiány különböző fokozatai is előfordulnak. Ahhoz, hogy a. kombinált bőrtípust helyesen kezeljem, pontos bőrdiagnosztizálásra van szükség. A kozmetikai kezelés során a domináns bőrtípusnak megfelelő kezelési folyamatot alkalmazom és a szükség szerinti pakolásokat helyspecifikusan helyezem fel.

Rosacea

Az arcon, elsősorban az arc középső részén rohamokban megjelenő kipirulás, egy idő után a tünetek állandósulnak, és tartós bőrpír, értágulatok, göbcsék, és gennyes hólyagok megjelenése jellemzi. Az arcon kívül egyes esetekben a fül mögötti területen, a mellkas, a nyak, a hát és a hajas fejbőr is érintett lehet. Középkorú, 30–60 év közötti nőkön, valamint világos bőrű egyéneknél gyakoribb az előfordulása. A súlyosabb klinikai formák inkább férfiakon jelentkeznek.

Stádiumai:

 1. Rosaceát megelőző állapot:Rohamokban jelentkező, néhány óráig, egy-két napi tartó kipirulás az arcon.
 2. Rosacea I:bőrpír értágulatokkal: Elsősorban az arc középső részére lokalizálódik. A bőr általában ebben az alcsoportban a legérzékenyebb, különböző lokális készítmények, kozmetikumok gyakran a tünetek fellobbanását okozzák. A bőr vékony, a többi altípustól eltérően inkább száraz.
 3. Rosacea II:göbcsék, és gennyes hólyagok megjelenése. Mérsékelt, több napig tartó ödéma is kísérheti, egyes esetekben tartósan, izoláltan is fennállhat elsősorban a homlok, a szemöldökök közötti területen, a felső szemhéjak, az orr és az áll területén. Szemkörnyéki ödema is lehet a rosacea első tünete. A bőr érzékenysége itt kevésbé jellemző.
 4. Rosacea III.: gyulladt csomós-göbös forma.

Rosacea okai: A rosacea oka a mai napig nem ismert pontosan. Genetikai és környezeti tényezőket egyaránt felelősek lehetnek a kialakulásában. Az arcon kivörösödésének kialakulásában idegi mechanizmusoknak, és az immunrendszer által termelt antitesteknek lehet szerepük. Az ismételt erős kipirulás, az erek tónusának elvesztéséhez, majd értágulatok kialakulásához vezet.

Az érreakciót stressz, fűszeres ételek, alkohol, szél, forró italok, magas vérnyomás miatt szedett értágító hatású gyógyszerek provokálhatják. A tünetek menstruáció körüli romlása szintén gyakran megfigyelhető.

A rosaceás tünetek fellobbanását okozhatja a napfény is. Az UV-besugárzás hatására a bőrben károsodnak az elasztikus rostok. A bőrerek és a kötőszövet károsodása döntő a krónikus gyulladásos folyamat kialakulása szempontjából. A meggyengült kötőszövet nem nyújt elég támaszt a bőr ereinek, ami végül is értágulatokhoz és gyulladáshoz vezet.

A rosaceával élők bőre sok esetben érzékeny a különböző kozmetikumokra, illat- és egyéb vegyi anyagokra, amelyek irritációt okozhatnak, ezért nem irritáló, semleges arctisztítók, kozmetikumok alkalmazása javasolt. Emellett a megfelelő fényvédelem és diétás megszorítás (forró, fűszeres ételek, alkohol, kávé kerülése) is fontos.

rosacea kezelése elsősorban orvosi feladat, nagyon fontos az esetleges belső okok kivizsgálása, és kezelése. Szaunázás mellőzése.

A tünetek csökkentésében, és az állapot rosszabbodásának megakadályozásában a kozmetikus által javasolt rendszeres kozmetikai kezelés, mely a hatóanyagot koncentráltabban tudja bejuttatni a bőrbe, illetve a rendszeres megfelelő otthoni ápolás sokat segíthet.

 Charlotte Meentzen által kifejlesztett termékek, ezen belül is a Rosacea elleni szérum vagy krém használata javasolt.

 • Feszesíti és megerősíti a vérerek falát.
 • Csökkenti a vörös hajszálerek számát.
 • Csökkenti a vörösséget és az irritációt.
 • Láthatóan javítja a rozáceás bőr megjelenését. (zöld pigmentet tartalmaz, így ellensúlyozza a bőrpírt)
 • Növeli a bőr nedvességtartalmát, hidratál
 • UV védelemmel ellátott
 • nyugtatja a bőrt

Pigmentfolt halványítás

A napfény hatására valamint gyakran terhesség, fogamzásgátló szedésekor, valamint a bőr gyulladásos folyamatainak gyógyulása után , illetve az idő előre haladtával a bőr öregedési folyamatai következtében pigmentfoltok jelenhetnek meg a bőrön. Ezek a foltok télen halványabbak, de nyári időszakban sötétebbé válnak.

Pigmentfoltok kezelésének lehetőségei:

 • halványító krémek,
 • kozmetikai hámlasztás (kémiai dermabrázió: AHA-, BHA-, glikolsav, stb.)
 • mikrodermabrázió (aluminium-oxid kristályos, vagy gyémánt csiszolófejes)
 • mezoterápia,
 • fotorejuvenáció: (IPL, ELOS technika, egyéb lézeres kezelések)

A halványító eljárások fényérzékennyé teszik a bőrt emiatt javasolt az őszi-téli, esetleg kora tavaszi időszakban végezni, és fokozottan figyelni kell a fényvédelemre!

 

Hegkezelés

 A bőr bármilyen sérülése után, ha a sérülés mélysége az irharéteget is érinti heggel gyógyul. Ez természetes folyamat. A kezelés lehetőségégét befolyásolja a heg mélysége, mérete, a seb kialakulásának folyamata pl.: éles szélű vágott, vagy roncsolt, illetve gyulladásos folyamat volt-e az oka, valamint befolyásolja még a bőrtípus, és elhelyezkedése a testen.

Hegek típusai:

Atrófiás heg:kicsi, kerek behúzódások/ gödröcskék, a bőr szintjét nem éri el, általában akne (gyulladásos pattanás), vagy bárányhimlő után alakul ki.

Hipertrófiás heg: általában lilás-vörös a bőr szintjéből kiemeledő vaskos, sokszor viszkető, vagy fájdalmas heg. Égési sérülések után, fiatalabb éltkorban, illetve a dekoltázsban keletkezett sérülés vagy műtét után fordul elő gyakrabban. A gyógyulási folyamat alatt jelentkezik, a folyamat 1-1,5 évig is eltarthat bőrtípustól függően, majd beavatkozás nélkül is megszűnik, a heg kivilágosodik, megnyugszik.

Keloidos heg: túlburjánzott kötőszövettel járó gyógyulási folyamat. 

A hegek kezelésének több módja is van, teljesen nem tüntethetők el, de az állapoton jelentős mértéken javítani lehet

Lehetőségek:

Kozmetikus által:

 • kozmetikai hámlasztás
 • gyémántfejes mikrodermabrázió
 • hegkezelő krémek, szilikon tapasz

Orvos által:

 • orvosi hámlasztás
 • dermarolleres kezelés
 •  IPL
 • Erbium Yag lézer

Az eredmény mindenkinél más és más. Általában több kezelésre van szükség. Újabb és sekélyebb striák, és hegek jobban reagálnak a kezelésre.

A hámlasztás, vagy IPL kezelések  javítják vagy megszüntetik a vörös, vagy a síkból kiemelkedő hegeket. Kezelések serkentik a kollagéntermelést. Ezen eljárások a striák kezelésében is eredményesek.